Tuesday, August 7, 2012

Kutu Babi @ Pijat @ Sengkenit @ Pirah

Harini aku nak citer sket pasal Kutu Babi @ Pijat @ Sengkenit... banyak bebenor namanya tapi ropa dia sama jek aku tengok... Pagi tadi balik dari spital aku baring jap atas katil nak hilangkan penat memandu dari spital ke rumah... 

Lam 10mins aku pon bangun... Tibe2 aku nampak ada benda merayap atas handbeg pink aku... (barang2 aku segala handbeg, beg kain sumer aku buh atas katil aku)... so aku pon apa lagi aku ketuk2 le benda tu ngan cover handphone aku... Aku tengok dari segi rupa dia mcm pijat... ish... cemana pijat leh ada lam umah ni... terpinga2 aku kejap sambil tu tangan aku tak lepas ketuk2 dia... aku capai tisu ada kat sebelah aku dengan harapan nak penyek dia sampai mati... tup2 benda tu dah ilang secara misteri ala2 misteri nusantara... puas aku cari... Aku angkat cadar, angkat selimut, angkat bantal, angkat beg2, angkat segala2nya lah tapi benda tu tadek.... ishhh pelik bin hairan betul... adoiiiii dah la aku ni ngeri sket ngan benda2 ni... Cemana leh muncul pon aku tak tau....Dekat setgh jam jugak la aku dok mencari tak jugak jumpa... Benda tu besar la jugak takkan la aku takleh nampak... dah tu pulak cadar aku kaler kuning cair bukan kaler gelap pon... memang boleh nampak punyalah... huwaaaaaaaaaaaaa.... takotnyee...takot kalo time tdo dia masuk lam tinger aku.... tolonggggggggggggggggg.... 

macam ni la ropa benda yang aku jumpa tadi... mmg kutu babi la kan? kan?

Disebabkan dah nak kul 7 pagi so aku pon lupakan pasal pijat tu dan mandi dan siap2 terus p kerja... sambil tu dok tengah memandu aku masih lagi memikirkan kemanakah hilangnya kutu babi tadi? Adakah ianya "hantu kutu babi" yang cuba2 nak menakutkan aku? huhuhuhu...

So kat bawah ni aku jumpa entry berkenaan dengan kutu babi @ pijat @ sengkenit @ pirah ni... aku copy paste je lah... so korang baca lah yek untuk tambahkah ilmu pengetahuan tentang binatang ni.... Daaaaaa....

Mari kenal apa itu Pijat?

Pijat ni, dalam bahasa omputih orang panggil bed bugs, and dalam bahasa saintifiknya, Cimex.  Ianya adalah haiwan bertelor.  Ada macam-macam jenis, kalo nak tau, cer chek wikipedia... pastu, pijat ni ada macam-macam kaler kalo tak pernah tengok lagi, ada gambar kat bawah ni... 

Pijat ni, kaler dia adalah putih-putih sikit sampai adalah seakan-akan cokelat kemerah-merahan...jangan tertipu, pijat bukan satu kaler jek.. Pijat yang dah hisap darah manusia selalunya kaler coklat.  Kalo jumpa yang dah kaler coklat tu, pukul la, insyaAllah keluar darah korang.  Pastu, bentuk pijat nih, kalo tengok dari atas adalah seekor binatang yang berbentuk bujur (oval) dan kalo dilihat dari tepi adalah sejenis serangga yang amat flat sekali macam kredit kad.  

Dan amat beruntunglah bagi kita, binatang bertuah bernama pijat ni tak pernah dikurniakan sayap dan sesungguhnya ia TIDAK DAPAT TERBANG.  Jadi, senang la bagi kome2 yang nak kejar dan tangkap pijat-pijat ni.  Dan satu lagi, pijat ni sejenis serangga yang merangkak (crawling wikipedia tulis), jadi ia amatlah lambat.  Korang bandungkanlah sama ada berlari or merangkak lebih laju... :p

Bila dan macam mana ia menyerang?

Sebenarnya, pijat ni suka menyerang pada waktu subuh atau sejam sebelum subuh.  Jadi, kalo korang nak sediakan perangkap tu, time ni seswai sangat-sangat.  Tapi kalo korang rasa korang pandai dengan bekata "takpe la, kita berhati-hati jer la, jangan biar pijat makan darah kita, biar dia mati kelaparan".  Sebenarnya, waktu itu, anda bukan bijak, tetapi amat jahil sekali... hehehe... kerana sesungguhnya pijat boleh hidup selama 18 BULAN tanpa makan. 

Pijat ni judak amatlah tertarik dengan benda-benda panas (warm) dan karbon dioksida.  Jadi, salah satu cara prevent dia adalah jangan bernafas ataupun tido dalam peti sejuk... fikir2kan lah... hehehehe

Dan pijat ni, sewaktu dia menggigit manusia, ia akan mencucuk dua tiub yang ada lubang (macam injection la), satu tiub untuk inject saliva yang mengandungi anaesthetic dan anticoagulant (dah macam doktor bedah dah) dan satu lagi untuk minum darah korang lebih kurang macam straw la.


Kesan gigitan???

Binatang ni menggigit dengan tiada rasa sakit.  Dan sesungguhnya ia menggigit dalam masa LIMA MINIT.  Diulangi, LIMA MINIT.  Dan inilah masa keemasan anda untuk membanteras gejala gigitan serangga ini.  Kesan gigitan macam kena gigit semut, kecik, bengkak, kaler putih dan tadek spot merah pada kesan gigitan.  Gigitan "Dracula kecik" nih akan meninggalkan kesan yang sungguh asyik sekali iaitu kegatalan yang melampau berpanjangan selama berjam-jam atau berhari-hari.  Insan bertuah yang terkena gigitan hendalah cuba sedaya upaya mengelah daripada menggaru kawasan gigitan supaya tidak berlaku jangkitan lain (secondary infection).  Beruntunglah, keran pijat ini tidak membawa penyakit berjankit.... so jangan risau sangat... kena gigit jer kot... Tetapi ia juga berpotensi menyebarkan Hepatitis B so cepat-cepat la ambik injection anti Hepatitis B.  

Di mana?

Pijat ni korang leh jumpa mana-mana jer, sama ada di hotel atau apartment kurang mewah.  Sebab badannya yang leper, pijat ni senang la nak masuk mana-mana kawasan yang ada ruang atau pun 'small ventricle'.  Menurut sumber aku, kat papan dan paip la paling tinggi kebarangkaliannya.  Katil adalah lokasi utama. 

Apa nak buat kalau jumpa pijat ni??

Apa nak buat?  Takkan nak berjabat tangan dan berkenal-kenal kot? Haha... kalau terjumpa mana-mana pijat, tangkap dan simpan untuk barang specimen dan kajian... yang kalau korang itu adalah seorang saintis la... Kalau tak pon korang hantar speciment tu kat Texas A&M Center for Urban and Structural Entomology ataupun University of Arkansan Deparment of Entomology yang membuat kajian pasal binatang nih.  Tapi, senang-senang bunuh jer kot .  

Berapa banyak leh ada pijat ni??

Seekor pijat betina leh menghasilkan 5-500 telur.... wowww... banyakkan? so dalam masa 6-10 hari telur-telur ni dah boleh menetas... Jadi kira la guna jari berapa banyak binatang bernama pijat ni boleh ada dalam rumah kita????


Macam mana nak mencegah dan menghapuskannya??

1.  Pukul guna kayu besbol dan seumpama dengannya. 

2. Jemur bantal-bantal dan tilam anda lebih-lebih lagi di musim panas ni. 

3. Sembur racun serangga di tempat-tempat "jenayah" ataupun "sarang-sarang penjenayah" ini. 

4. Hubungi pembunuh-pembunuh serangga yang berhampiran. 

4 comments:

  1. umh dya pn de pijat.sgt2 suke tdo dgn dya.. :P
    lokasi pling suke katil..uhh ! dya jemur dgn letak kulit doyan..letak bwah katil.insyallah kurang sikit.dan paling penting kne rajin bersih kn bilik dan tukar cadar..

    ReplyDelete
  2. pijat tu manja ngan dya eh... hehe... neway, thanks dya for the tips :)

    ReplyDelete
  3. Ni tiba2 katil kita lak ada pijat. .tengok tepi2 bucu tilam xde tgk gak kt katil xde...tp tiba2 ada sekor dua yg terlepas...x jumpa lak mana sarang nye ..... gatal mcm gegata bila dh kena gigit dgn pijat ni ..... stress lah....

    ReplyDelete
  4. Memang stress..tetiba ada jupe dua tiga ekor pijat Kat sofa ruang tamu nii.. Huu.. Dah buka sarung kusyen sofa Tapi still xjumpa sarang dia.. Nak tdo malam pun fobia... Argrggghhhh..

    ReplyDelete